Start


actueel


contact


recepten


cadeauverpakking


de Asperge


voedingswaarde


geschiedenis



ASPERGES

Algemene bereidingswijze van asperges:
Kook voldoende water leg de gewassen schillen op de bodem voeg een snufje zout, een mespuntje suiker en een beetje foelie toe en leg daar de geschilde asperges in. Breng het geheel aan de kook en laat dit 8 á 10 minuten zachtjes koken afhankelijk van de dikte van de asperge. Haal de pan van het vuur en laat het geheel nog 20 minuten nagaren.

Of

Pak voldoende koud water en leg daar de schillen in en voeg daar wat zout bij. Laat dit 10 minuten trekken ( tegen de kook aan brengen van het vocht). Haal dan de schillen uit de pan. Doe de geschilde asperges in dit kookvocht samen met wat zout en wat roomboter. Breng dit opnieuw aan de kook en laat dit 10 tot 15 minuten zachtjes koken afhankelijk van de gewenste stevigheid van de asperges. Dit kookvocht kun je nog gebruiken voor het sausje.

Let op:
gaat u asperges bereiden uit de diepvries laat ze dan niet eerst ontdooien maar leg ze meteen uit de diepvries in gekookt water. Breng het water opnieuw aan de kook en laat ze daarna nog 8 á 10 minuten zachtjes doorkoken.
Zet de pan van het vuur en laat ze nog eens 20 minuten nagaren.

Heerlijk asperges 



facebook:Van Dinter smaakasperges

Al onze recepten op een rij: 

  • Aspergebroodjes met gerookte ham
  • Gestoofde asperges met witte wijn en tuinkers
  •  lichtgebonden kerriesoep met asperges
  •  Romige aspergesoep met Hollandse garnalen
  • Tempura
  • Tagliatelle van courgette en asperge
  • aardappel aspergesalade 
  • aspergecrème met  wolkje room
  • rumpsteak met asperges en bernaisesaus
  • scholfilet met gebakken asperges
  • aspergepakketje met verse kruidenboter
  • lamskoteletjes met gerookte asperges
  • aspergebitterbal
  • aspergewraps met kip
  • tagliatella met asperges en zalm
  • ovenschotel met asperges en ham
  • groene aspergetaartjes
  • pasta met asperges
  • lintmacaroni met aspergesaus
  • tompouce met asperges en zalm
  • gevulde schnitzel met aspergesaus
  • klassieke asperges
  • gesmoorde asperges
  • gepocheerde scholfilet met asperges
  • asperges met ham en ei
  • aspergeragout met ham
  • aspergeragout met kalkoen filet
  • aspergequiche
  • fusilli met asperges en broccoli

 

Aspergebroodjes met gerookte ham

Aspergebroodjes met gerookte ham

voor 4 personen

Ingrediënten

1 kg witte asperges
8 plakjes gedroogde of gerookte ham
graanmosterd
enkele blaadjes basilicum
8 velletjes bladerdeeg
1 ei

 

Bereidingswijze:

  1. Schil de asperges en kook ze net niet beetgaar. laat ze op kamertemperatuur komen.

  2. leg de plakjes ham plat op het werkblad en smeer ze in met mosterd. Leg er enkele blaadjes basilicum en 2 a 3 asperges op en vouw de plakjes dicht. Rol deze dan op hun beurt in het bladerdeeg op en druk de randen aan zodat bij het bakken de rolletjes mooi dicht blijven.

  3. klop het ei los en smeer hiermee de plakjes in.

  4. Bak de broodjes gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden.

  5. Serveer de broodjes warm.

Tip: in plaats van mosterd kun je de asperges ook insmeren met de maggi saus voor asperges ( wel eerst bereiden).




Gestoofde asperges met witte wijn en tuinkers

Hoofdgerecht, voor 4 personen

Voorbereiding: 10 min
Bereidingstijd:
25 min
Aantal porties:
4

Ingrediënten

800 g witte asperges
50g roomboter
100 ml droge witte wijn
2 eetlepels tuinkers, van het bed geknipt

Bereidingswijze:

1.     Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf.

2.    Verhit in een wijde braadpan de roomboter. Bak de asperges 1 minuut zonder te kleuren. Schenk de wijn langs de rand in de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de asperges met de deksel op de pan in 15 minuten beetgaar. Leg de asperges op een schaal, schep er het stoofvocht over en bestrooi met de tuinkers.

Tip!
Tuinkers geeft de asperges een pittig accent. Ook zachtere kruiden als dragon en kervel passen goed bij gestoofde asperges. Lekker met botermalse ossenhaas en aardappelgratin.                                    

 Lichtgebonden kerriesoep met asperges 

Vegetarische soep, voor 4 personen          

Bereidingstijd: 25min
Aantal porties:
4

Ingrediënten

250 g witte asperges
50 gram roomboter
1 sjalot, fijngesnipperd
1 theelepel kerriepoeder
40 gram bloem
1 liter aspergekookvocht, afgekoeld
50 ml droge vermouth of witte wijn 2 eetlepels bladselderij, in fijne reepjes.

Bereidingswijze:

1. Smelt in een pan met dikke bodem de roomboter en fruit de sjalot. Bak de kerriepoeder 1 minuut mee. Voeg de bloem toe en bak 1 minuut mee, zonder te kleuren.

2. Voeg scheutje voor scheutje en al roerende met de garde het aspergekookvocht toe en roer glad. Breng de soep tegen de kook en laat op laag vuur zachtjes 10 minuten koken.

3. Schil de asperges, snijd het houtachtige uiteinde van de asperge en snijd ze in stukjes van 2-3 cm.(Als je de asperges vers geschild koopt bij van Dinter smaakasperges hoef je er niets af te snijden ze zijn dan vers. Voeg de asperges aan de soep toe en kook ze in 10-15 minuten beetgaar.

4. Breng de soep op smaak met de vermouth of wijn en versgemalen zout en peper.

5. Schep de soep in 4 diepe borden of kommen en bestrooi met de bladselderij. Lekker met sneetjes ambachtelijk stokbrood.

Tip!
Vervang voor een Indiase currysoep de kerriepoeder door milde Indiase currypasta en maak de soep af met 100ml kokosmelk; laat de wijn en slagroom achterwege. Lekker met overwarm maan brood.

Romige aspergesoep met Hollandse garnalen

Voorgerecht voor 4 personen.

Ingredienten:

  • 200 gram Hollandse garnalen

  • 500 gram witte asperges

  • 15 gram boter

  • 1 kleine uit, gesnipperd

  • 750 ml kippenbouillon

  • 1 eetlepel ver dille, fijn gehakt + takjes voor garnering

  • 125 ml slagroom

  • nootmuskaat

  1. Schil de asperges en verwijder de harde onderkanten, snijd de aspergepunten op 5 cm af en stoom ze in een stoommandje in de stoompan in 6-8 minuten beetgaar. Snijd de rest van de asperges in stukjes.

  2. Smelt de boter in een soeppan, bak de uit en de aspergestukjes in 2-3 minuten glazig op laat vuur. Voeg de bouillon toe en laat het 10 minuten zachtjes koken. Roer de gehakte dille erdoor, pureer tot een mooi gladde soep en roer de room erdoor. Warm de aspergesoep nog heel even door en voeg zout, gemalen peper en nootmuskaat naar smaak toe.

  3. Schep de aspergesoep in diepe borden en garneer met aspergepunten, garnalen en een takje dille.

Tempura

Tempura

voor 4 personen.

Ingredienten:

  • enkele takjes platte peterselie

  • 500 gram witte asperges

  • 1ei

  • 3 eetlepels bloem

  • 200 dl ijskoud water

  1. Bak de peterselietakjes in heet frituurvet krokant en laat ze op keukenpapier uitlekken.

  2. Schil de asperges zorgvuldig en snijd ze in tweeën.

  3. Roer het ei met de bloem en het ijskoude water tot een glad beslag.

  4. Dompel de asperges in het beslag en frituur ze gedurende 20 seconden.

  5. Schep ze uit het frituurvet, laat ze eventjes uitlekken en dompel ze opnieuw in het beslag. Laat ze verder bakken tot ze goudgeel zijn.

  6. Schik ze op schaaltjes, werk af met de peterselie en dien onmiddellijk op.

Tagliatelle van courgette en asperge

Tagliatelle van courgette en asperge

voor 12 hapjes

Ingrediënten

  1. 6 asperges
  2. een halve courgette
  3. 2 eetlepels olijfolie
  4. 1 theelepel limoensap
  5. 1 eetlepel gegrilde sesamzaadjes
  6. peper en zout

Bereidingswijze

  1. Schil de asperges zorgvuldig en snijd ze in lange slierten met behulp van een dunschiller.

  2. Was de courgette en snijd ze ook in slierten met behulp van een dunschiller.

  3. Stoom de slierten samen gedurende 1 minuut boven kokend water.

  4. Laat ze schrikken onder koud water en goed uitlekken.

  5. Roer ondertussen de olie, het limoensap en de sesamzaadjes tot een licht sausje.

  6. Breng op smaak met peper en zout

  7. Roer er de afgekoelde groenten voorzichtig door en schik op individuele bordjes.

 

Aardappel-aspergesalade 

Vegetarische salade, voor 4 personen

Bereidingstijd: 30 minuten 

Ingrediënten 

  • 800 gram opperdoezer (aardappelen)

  • 500 gram witte asperges 

  • 3 eetlepels mayonaise

  • 2 eetlepels boerenyoghurt

  • 1 eetlepel verse bieslook in ringetjes 

Bereidingswijze:

  1. scrub of schrap de aardappelen schoon en kook de hele aardappelen in ruim water met zout in 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en pel de schil als ze nog warm zijn.

  2. Schil de asperges (of koop bij ons geschilde asperges). Kook de asperges in weinig water met zout in 10-15 minuten beetgaar. Giet de asperges af en laat ze goed uitlekken.

  3. klop een lobbige dressing van de mayonaise en de yoghurt. Voeg de bieslook met versgemalen zout en peper naar smaak toe.

  4. Doe de lauwwarme aardappelen en asperges in een schaal en schep er voorzichtig de bieslook-yoghurtdressing door. Zet de salade bij voorkeur nog 2 uur op een koele, donkere plaats weg zodat de smaken kunnen intrekken. Lekker met gegrilde ribkarbonade of braadworst.

Tip! 

Voeg reepjes slagersham, snippers gerookte forel of Hollandse garnalen toe voor een extra rijke salade.

Tip! 

De Opperdoezer Ronde is een unieke aardappel van de West Friese grond. Geroemd om z'n romige en volle smaak is de vastkokende aardappel bijzonder geschikt voor een salade. In de schil koken, omschudden met een flinke klont gezouten roomboter en serveren bij asperges met ham en ei is ook een aanrader. Ook met nieuwe oogstaardappelen is deze salade lekker en beslitst favoriet bij de barbecue.  

 

 

 

Aspergecrème met wolkje room

Vegetarisch borrelhapje of amuse.

Bereidingstijd: 25 min
Aantal porties:
6

Ingrediënten

250 g witte asperges
500 ml groentebouillon
50 ml slagroom
extra nodig: staafmixer

Bereidingswijze:

  1. 1.     Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf. Snijd de asperges in stukjes van 2-3 cm. Breng de aspergestukjes in de groentebouillon aan de kook. Draai het vuur laag en kook de asperges in 20 minuten gaar.

  2. 2.     Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer glad. Voeg versgemalen zout en peper naar smaak toe en laat de soep afkoelen. Zet de soep minstens 2 uur in de koelkast om door en door koud te worden.

  3. 3.  Schenk de koude aspergesoep in kleine likeur- of wijnglazen en schenk er een beetje slagroom in.

Tip!
Neem de koude aspergesoep mee in een thermosfles en schenk de soep ter plekke in glaasjes. Lekker met een sneetje stokbrood met dilleboter en een plakje gerookte zalmfilet.

Rumpsteak met asperges en bearnaisesaus 

Rumpsteak met asperges en bearnaisesaus 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken

  • 800 gram witte asperges

  • 4 rumpsteaks

  • 200 gram roomboter

  • 75 ml witte wijnazijn

  • 1/2 kleine sjalot, fijngesnipperd

  • 1 eetl. verse dragon, fijngehakt

  • 2 eidooiers

Bereiding:

  1. Kook de aardappelen in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde van de asperge. Kook de asperges in weinig water met zout in 15-20 minuten gaar.

  2. Bestrooi de rumpsteaks met versgemalen zout en peper. Verhit in een koekenpan 50 gram roomboter en bak het vlees in 2 minuten per kant goudbruin en van binnen rosé, of bak het langer of korter naar wens gaar. Laat de rumpsteaks verpakt in aluminiumfolie 10 minuten rusten.

  3. Giet de asperges af en laat ze goed uitlekken; vang het kookvocht op. Giet de aardappelen af en stamp ze met 25 gram roomboter en voldoende aspergekookvocht tot een smeuïge puree. Houd de asperges en puree warm.

  4. Breng voor de bearnaisesaus in een steelpan de wijnazijn met de sjalot en 1/2 eetlepel dragon aan de kook. Draai het uur laag en laat de azijn tot zo'n 2 eetlepels inkoken. Zeef de azijn boven een hittebestendige kom en laat de azijn 10 minuten afkoelen. Zet de kom op een pan kokend water (au bain-marie), zorg dat de kom het water niet raakt. Voeg eidooiers toe en klop tot een dik, lichtgeel mengsel. Voeg vlokje voor vlokje de resterende 125 gram roomboter toe en klop tot een dikke gladde saus. Breng de bearnaisesaus op smaak met de laatste 1/2 eetlepel dragon, versgemalen zout en peper.

  5. Verdeel de asperges met de rumpsteaks over 4 borden. Schep een beetje bearnaisesaus over de asperges. Geef de rest van de bearnaisesaus en de aardappelpuree apart erbij.

Tip! 

BBQ: Gril de rumpsteaks op de barbecue, leg ook de beetgare asperges nog even op het vuur voor een smakelijk grillaccent en mooi roostermotief. Lekker met een gepofte aardappel. Asperges met bearnaisesaus zijn ook lekker bij gebakken of gestoomde kabeljauw-, zal-, of meervalfilet.

Scholfilet met gebakken asperges 

 

Hoofdgerecht, voor 4 personen

Bereidingstijd: 25 minuten 

Ingrediënten:

  • 600 gram witte asperges 

  • 75 gram roomboter

  • 4 scholfilets met huid

  • 2 eetlepels bloem

  • 25 rucola

  • 1 citroen

  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge

  • 2 eetlepels tartaarsaus

Bereiding:

  1. Schil de witte asperges en snijd het houtachtige uiteinde van de asperge. Verhit in een ruime koekenpan 25 gram roomboter en bak de asperges op een matig vuur in 12-15 minuten rondom beetgaar.

  2. Wrijf de scholfilets in met bloem, versgemalen zout en peper. Klop overtollige bloem van de filets. Verhit in de koekenpan de resterende roomboter en bak de scholfilets nog 2 minuten op de vleeskant.

  3. Maak intussen de rucola aan met een beetje vers citroensap, de olijfolie en versgemalen zout en peper. Snijd de rest van de citroen in schijfjes.

  4. Leg de scholfilets met de huis boven op de borden. Leg de asperges bij de vis en garneer met de rucolasalade en schijfjes citroen. Geef de tartaarsaus apart erbij. lekker met dikke verse frieten.

Tip! 

Ook scholrolletjes combineren als geen ander bij gebakken asperges. Snijd de filets in de lengte door en bestrijk ze met mosterd of groene pesto. Rol de filets op en zet ze vast met een prikker of stukje keukentouw. Zet de rolletjes in een ovenschaal, schenk er een glas wijn in en dek de schaal af met aluminiumfolie. Schuif de scholrolletjes 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.  

Aspergepakketje met verse kruidenboter

Aspergepakketje met verse kruidenboter 

Bijgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: 10 minuten plus 20 minuten oven/BBQ 

Ingrediënten: 

  • 20 witte asperges

  • 1 teentje knoflook

  • 2 eetlepels verse kruiden, bijv. peterselie, basilicum en dragon

  • 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

  • ciabatta

  • 4 vellen aluminiumfolie

Bereiding:

  1. Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde van de asperge. Verdeel de asperges over de vellen aluminiumfolie.

  2. Prak de knoflook en de kruiden door de zachte roomboter. Schep op elk asperge een beetje kruidenboter en vouw de pakketjes aan de zij- en bovenkant losjes maar goed dicht. Zet de naden eventueel vast met paperclips (bbq) of bind keukentouw om de pakketjes. Bewaar de aspergepakketjes tot gebruik in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor tot 220 graden of verhit de barbecue. Leg de aspergepakketjes zo'n 20 minuten in de oven of op het barbecuerooster, tot de asperges beetgaar zijn. Geef er sneetjes ciabatta bij.

Tip: 

Reken voor een vegetarisch hoofdgerecht op 6-7 asperges per persoon, lekker met geroosterde of gebakken aardappelpartjes met schil.

Leg op de asperges nog een moot kabeljauw of zalm, verdeel de kruidenboter over de vis en sluit de pakketjes. 

Lamskoteletjes met geroosterde asperges

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

  • 800 gram witte asperges

  • 12 lamskoteletjes

  • olijfolie

  • 3 eetlepels mayonaise

  • 3 eetlepels Griekse yoghurt

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • extra nodig: grillpan of barbecue

Bereiding:

  1. Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde van de asperge. Kook de asperges 10 minuten in weinig water met zout. Giet de asperges af en laat ze goed uitlekken.

  2. Wrijf de lamskoteletjes in met olijfolie, versgemalen zout en peper.
    Schenk een beetje olijfolie in een wijde schaal. Rol de asperges door de olijfolie zodat ze met een dun laagje zijn bedekt. meng voor de knoflooksaus de mayonaise met de yoghurt en de knoflook.

  3. Verhit de grillpan of barbecue. Grill de lamskoteletjes in 2-3 minuten per kant mooi bruin en vanbinnen rosé. Gril de asperges rondom 4-5 minuten, tot ze knapperig gaar

Aspergebitterbal

aspergebitterbal

Ingrediënten

  • pond asperges, geschild en in stukjes van maximaal 2 cm en de schillen van de asperges

  • 6 gram zout

  • beetje gemalen foelie of nootmuskaat

  • 50 gram boter

  • 60 gram bloem

  • 2 blaadjes witte gelatine

  • eiwit

  • paneermeel

Bereiding:

Zet 1 liter water op met de helft van de schillen. Maximaal 20 minuten zachtjes koken. schillen eruit halen en tweede helft schillen 20 minuten laten trekken. Kleine stukjes asperge 2 minuten beetgaar meekoken. Schillen en asperges uit de bouillon halen, zout en foelie erbij doen. Smelt in een andere pan boter en roer de bloem erdoor. Giet de bouillon er langzaam bij, blijf roeren tot de ragout dik is. Doe er dan de in koud water geweekte en uitgeknepen gelatine bij en de aspergestukjes. Laten afkoelen. Maak met de hand bolletjes, rol deze door bloem, eitwit, paneermeel en nogmaals door eiwit en paneermeel. Frituur de bitterballen op 170 graden 3 tot 4 minuten.  

 

 

 

Aspergewrap met kip

Bereidingstijd: 20 minuten

Personen: lunch- of hoofdgerecht voor 4 kinderen.

Ingrediënten

300 gram gekookte kipfilet
1 sinaasappel
4 eetlepels mayonaise
4 tortillawraps
Handje ijsbergsla, in reepjes
12 witte asperges, beetgaar en afgekoeld
Extra nodig: 4 servetten

Bereiding

  1. Verdeel de kipfilet met een vork in stukjes. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de sinaasappel uit. Meng mayonaise met 2 eetlepels sinaasappelsap, 1 eetlepel sinaasappelrasp en versgemalen zout en peper.

  2. Besprenkel de wraps met een beetje water en verwarm ze volgens de aanwijzingen op de verpakking in de magnetron, koekenpan of oven.

  3. Besmeer de wraps dun met sinaasappelmayonaise en strooi er de slareepjes over. Leg er de kipfilet en asperges op. Schep er nog een beetje sinaasappelmayonaise over.

  4. Klap de onderkant over de asperges en rol de wraps op. Draai ze in een servet en bind ze eventueel vast met een touwtje. De aspergewraps mag je uit het vuistje eten!

    Picknicktip!

    Verpak de wraps strak in vershoudfolie en draai ze op de picknickplaats in het servet.

     

    Tagliatella met asperges en zalm                                                 

    Een pasta die je zeker vaker gaat maken!            

    Voorbereiding: 10 min
    Bereidingstijd:
    10 min
    Aantal porties:
    4

    Ingrediënten

    500 g witte asperges
    400 g groene tagliatelle
    1 doosje MAGGI Saus voor Asperges ook bij ons te verkrijgen
    25 g doosje Maggi Saus voor Asperges
    200 g gerookte zalm, in brede repen
    100 g dunne plakjes oude kaas
    2 el basilicum of peterselie, fijngesneden

    Bereidingswijze:

    1.     Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf. Snijd de asperges in stukjes van 3 cm en kook ze in ruim water met wat zout in 10 minuten beetgaar.

    2.     Kook de tagliatelle beetgaar volgens de aanwijzingen.

    3.     Giet de asperges af: vang het kookvocht op. Bereid de Maggi Saus voor Asperges met 200 ml kookvocht en de boter volgens de aanwijzingen en schep de asperges erdoor.

    4.     Schep de pasta op de borden. Schep de saus met asperges erover en verdeel de zalm, kaas en basilicum erover.

    Tip!
    Lekker met een komkommersalade. De maggi saus is ook bij ons te koop.

     

     

    Ovenschotel met asperges en ham                 



    Voorbereiding: 15 min
    Bereidingstijd:
    20 min
    Aantal porties:
    4

    Ingrediënten

    1 kg witte en/of groene asperges
    1 doosje MAGGI Saus voor Asperges
    25 g boter
    2 eieren
    100 g geraspte belegen kaas
    150 g achterham, in reepjes

    Bereidingswijze:

    1.     Schil de asperges (alleen witte), snijd de houtachtige uiteinden eraf en kook ze in ruim water met wat zout in 20 minuten (groene asperges 10 minuten) beetgaar.

    2.     Bereid de MAGGI Saus voor Asperges met de boter volgens de aanwijzingen.

    3.     Roer van het vuur af de eieren en kaas erdoor.

    4.     Leg de asperges in een ingevette ovenschaal en schep de saus erover. Strooi de ham erover en bak de schotel in een voorverwarmde oven van 200 °C in 20 minuten goudbruin en gaar.

    Tip!
    Lekker met aardappelpuree.

     

    Groene aspergetaartjes

    Een heerlijke combinatie van groene asperges, jonge kaas en verse peterselie!

    Voorbereiding: 10 min
    Bereidingstijd:
    30 min
    Aantal porties:
    4

    Ingrediënten

    500 g groene asperges
    1 doosje MAGGI Saus voor Asperges
    25 g boter
    1 ei
    8 plakjes bladerdeeg, ontdooid
    100 g geraspte jonge kaas
    2 el peterselie, fijngesneden

    Extra nodig:

    bakplaat

    Bereidingswijze:

    1.     Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges. Kook de asperges in ruim kokend water met wat zout in 10 minuten beetgaar.

    2.     Bereid de MAGGI Saus voor Asperges met de boter volgens de aanwijzingen. Roer van het vuur af het ei erdoor.

    3.     Maak op een ingevette bakplaat van het deeg 4 rechthoeken: leg steeds 2 plakjes deeg aan elkaar met een overlap van 1 cm. Vouw van de rechthoeken de randen 1 cm naar binnen.

    4.     Strijk de saus erover uit en leg de asperges erin. Strooi de kaas en peterselie erover. Bak de taartjes in een voorverwarmde oven van 200 °C in 25 minuten goudbruin.

    Tip!
    Lekker met (rucola)salade.

     

     

    Pasta met asperges



    De prachtige witte asperge van eigen bodem wordt ook wel de koningin van de groenten genoemd!

    Voorbereiding: 10 min
    Bereidingstijd:
    30 min
    Aantal porties:
    3

    Ingrediënten

    750 g asperges
    2 el boter
    1 teentje knoflook uitgeperst
    1 tl rozemarijn
    250 g achterham in blokjes
    350 g schelpjesmacaroni
    1 doosje MAGGI Saus voor Asperges
    1 el gehakte peterselie

    Bereidingswijze:

    1.     Schil de asperges en snij ze in stukjes van 3 cm.

    2.     Kook ze gaar in 5 dl water met zout in ± 15 min.

    3.     Haal ze uit het kookvocht met een schuimspaan en laat ze uitlekken.

    4.     Smelt de boter, laat de uitgeperste knoflook en de rozemarijn even fruiten. Laat de in blokjes gesneden ham 10 min. meestoven.

    5.     Kook de macaroni beetgaar, laat uitlekken.

    6.     Bereid de MAGGI Saus voor Asperges zoals op de verpakking staat aangegeven.

    7.     Roer de aspergestukjes door de saus en schep met de fijngehakte peterseliedoor de macaroni.

    8.     Laat nog even doorwarmen en serveer direct.

    Tip!
    Maggi Saus voor Asperges is tijdelijk verkrijgbaar in het aspergeseizoen.

     

     

    Lintmacaroni met aspergesaus



    Lintmacaroni met aspergesaus.

    Voorbereiding: 10 min
    Bereidingstijd:
    15 min
    Aantal porties:
    4

    Ingrediënten

    250 g witte asperges
    350 g tagliatelle
    1 doosje MAGGI Saus voor Asperges
    50 g boter
    125 g hamblokjes
    1-2 el fijngesneden peterselie

    Bereidingswijze:

    1.     Schil de asperges en snijd ze in stukjes van ca. 2 cm.

    2.     Kook de asperges in ruim water met zout in 10 min. gaar en laat ze afkoelen.

    3.     Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.

    4.     Bereid 1 zakje MAGGI Saus voor Asperges met 50 g boter zoals aangegeven op de verpakking.

    5.     Roer de hamblokjes en aspergestukjes door de saus. Verdeel de pasta over warme diepe borden, schep de saus erover en bestrooi het gerecht met peterselie.

    Tip!
    Voeg de tere kopjes van de asperges halverwege de kooktijd toe, dan blijven ze heel.

     

    Tompouce met asperges en zalm



    Voorbereiding: 30 min
    Bereidingstijd:
    30 min
    Aantal porties:
    4

    Ingrediënten

    4 zalmfilets van 150 g
    2 tl honing
    4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
    16 niet te dikke geschilde asperges
    1 doosje MAGGI Saus voor Asperges
    sap van een 1/2 citroen
    olijfolie
    1 ei
    zout
    500 g spinazie

    Bereidingswijze:

    1.     Roer citroensap, honing en een beetje olijfolie door elkaar, bestrijk hiermee de vis, laat 30 minuten intrekken.

    2.     Snij de plakjes bladerdeeg doormidden, prik ze in en bestrijk ze met losgeroerd eidooier. Bak ze goudbruin.

    3.     Kook de asperges gaar in water met zout (ca. 15 min).

    4.     Bak de zalmfilets in hete olijfolie aan weerskanten 3 minuten.

    5.     Bereid 1 doosje MAGGI Saus voor Asperges zoals aangegeven.

    6.     Laat de spinazie slinken in 1 eetlepel olijfolie.

    7.     Leg 1 plakje bladerdeeg met hierop spinazie, vis, 4 asperges en saus op een bord en en dek af met een tweede plakje bladerdeeg. Verdeel de rest van de saus om de tompouces heen.

    Tip!

    Laat de randjes van het bladerdeeg vrij van eidooier, dan rijzen de plakjes gelijkmatig.



    Gevulde schnitzel met aspergesaus



    Heerlijke varkensschnitzels met asperges.

    Voorbereiding: 15 min
    Bereidingstijd:
    20 min
    Aantal porties:
    4

    Ingrediënten

    12 groene asperges
    4 dun uitgeslagen varkensschnitzels van 125 g
    1 zakje MAGGI Saus voor Asperges
    2 el boter
    4 plakjes Parmaham
    groene pesto (italiaanse basilicumsaus)

    Bereidingswijze:

    1.     Kook de asperges beetgaar in ruim water met zout, laat ze uitlekken en afkoelen.

    2.     Besmeer de varkensschnitzels met een dun laagje groene pesto. Leg op iedere schnitzel 1 plakje Parmaham en 3 asperges. Strooi wat geraspte Parmezaanse kaas over de asperges en rol de schnitzels stevig op. Bind de rolletjes op met keukengaren en bestrooi ze rondom met zout en peper.

    3.     Bak de schnitzels in boter rondom bruin. Blus de pan af met een scheutje witte wijn of water en laat de schnitzels op halfhoog vuur 10 minuten verder garen.

    4.     Bereid ondertussen de MAGGI Saus voor Asperges zoals aangegeven.

    Tip!
    Lekker met gekookte krielaardappeltjes.

     

    Klassieke asperges



    Asperges op zijn best!

    Voorbereiding: 10 min
    Bereidingstijd:
    20 min
    Aantal porties:
    4

    Ingrediënten

    16 witte asperges
    16 groene asperges
    4 eieren, hard
    1 zakje MAGGI Saus voor Asperges
    8 plakken achterham
    1 el heel fijn gesnipperde peterselie

    Bereidingswijze:

    1.     Kook per persoon 4 witte en 4 groene asperges gaar in ruim water met wat zout.

    2.     Kook de eieren hard.

    3.     Bereid de Maggi Saus voor Asperges zoals aangegeven.

    4.     Wikkel 2 groene en 2 witte asperges in een plak achterham, maak op deze wijze 8 pakketjes.

    5.     Hak 2 eieren fijn, roer het kruim door de saus. Druk de overige eieren door een zeef zodat fijn kruim ontstaat. Meng 1 el heel fijn gesnipperde peterselie door het eierkruim.

    6.     Verdeel de saus over de aspergepakketjes en garneer met het groen-geel-witte eierkruim.

    Tip!
    Bij ons kun je de asperges alvast laten schillen, dit scheelt een hoop tijd!

     

    Gesmoorde asperges



    Lekkere gesmoorde asperges met kip.

    Voorbereiding: 10 min
    Bereidingstijd:
    20 min
    Aantal porties:
    4

    Ingrediënten

    750 g asperges
    1 el olijfolie
    1 el boter
    1 zakje MAGGI Groentesmoor Kaas-Kruiden
    150 g kipfilet, in reepjes

    Bereidingswijze:

    1.     Schil de asperges en snij ze in schuine stukjes van 3 cm.

    2.     Verwarm in een ruime pan de olijfolie en laat hierin de boter smelten.

    3.     Voeg de asperges en 1,5 l water toe.

    4.     Laat de asperges in 15 min. zachtjes gaar smoren. Bereid ondertussen de groentesmoor volgens de aanwijzingen op de verpakking.

    5.     Laat de in reepjes gesneden kipfilet in de smoorsaus warm worden.

    Tip!

    Lekker bij in de schil gekookte nieuwe aardappeltjes.

     

    Gepocheerde scholfilets met asperges



    Lekkere scholfilet, gepocheerd met asperges.

    Voorbereiding: 10 min
    Bereidingstijd:
    20 min
    Aantal porties:
    4

    Ingrediënten

    16 witte asperges, schoongemaakt
    1 doosje MAGGI Saus voor Asperges
    25 g boter
    1 dl witte wijn
    8 scholfilets
    1 el fijngesneden dille
    zout

    Bereidingswijze:

    1.     Kook de asperges in ca. 20 min. in ruim water gaar.

    2.     Bereid het zakje MAGGI Saus voor Asperges zoals aangegeven op de verpakking met 25 g boter en roer een klein beetje dille door de saus.

    3.     Breng in een hapjespan 2 dl water en de wijn aan de kook. Zet het vuur laag, leg de scholfilets erin en laat ze in 5-7 minuten gaar worden.

    4.     Serveer de scholfilets op voorverwarmde borden met de asperges ernaast en de saus erover.

    5.     Geef er gekookte nieuwe aardappeltjes bij. Garneer voor het opdienen met wat dille.

    Tip!

    • Bij ons kun je de asperges alvast laten schillen, dit scheelt een hoop tijd!
    • Vis zonder graten is heel teer: daarom mag het vocht waarin het wordt gegaard niet in beweging zijn, anders kookt de vis stuk.

     

    Asperges met ham en ei



    Dit is een variant op de klassieke manier van asperges eten: met ham en ei.

    Voorbereiding: 20 min
    Bereidingstijd:
    15 min
    Aantal porties:
    4

    Ingrediënten

    16 asperges
    2 hard gekookte eieren
    1 doosje MAGGI Saus voor Asperges
    50 g boter
    4 grote plakken achterham
    1 el fijngehakte peterselie
    zout

    Bereidingswijze:

    1.     Schil de asperges en kook ze daarna in ruim water met zout in ca. 15 min. gaar.

    2.     Bereid het zakje saus met 50 g boter zoals aangegeven op de verpakking.

    3.     Wikkel telkens 4 asperges in een plak achterham en leg de pakketjes op een voorverwarmde schaal.

    4.     Verdeel de saus over de aspergepakketjes.

    5.     Druk de hardgekookte eieren door een zeef zodat fijn kruim ontstaat.

    6.     Strooi het eierkruim over de schaal en garneer met wat fijngehakte peterselie.

    Tip!

    • Bij ons kun je de asperges alvast laten schillen, dit scheelt een hoop tijd!
    • Eet hierbij gekookte krieltjes.

     

    Aspergeragoût met ham


    Voorbereiding: 10 min
    Bereidingstijd:
    30 min
    Aantal porties:
    3

    Ingrediënten

    500 g witte asperges
    1 el zout
    1 doosje MAGGI Saus voor Asperges
    200 g hamblokjes
    50 g boter
    4 takjes peterselie, heel fijn gesneden

    Bereidingswijze:

    1.     Maak de asperges schoon en snijd ze in schuine stukjes van 2 cm. Houd de kopjes apart.
    Kook de aspergestukjes 10 min. in 4 dl kokend water met wat zout. Leg de kopjes erbij en laat de asperges nog 6-7 min. koken tot ze gaar zijn.

    2.     Bereid 1 zakje MAGGI Saus voor Asperges met 50 g boter zoals op het doosje staat aangegeven.

    3.     Laat de hamblokjes in de saus warm worden.

    4.     Neem de aspergestukjes uit het kookvocht en schep ze voorzichtig door de saus, zodat de tere kopjes heel blijven.

    5.     Serveer de aspergeragoût over rijst. Strooi aan tafel de peterselie erover.

    Tip!

    Bij ons kun je de asperges alvast laten schillen, dit scheelt een hoop tijd!

     

     

    Aspergeragoût met kalkoenfilet



    Ragout van asperges, lekker met kalkoenfilet.

    Voorbereiding: 15 min
    Bereidingstijd:
    20 min
    Aantal porties:
    4

    Ingrediënten

    400 g kalkoenfilet
    750 g asperges
    1 doosje MAGGI Saus voor Asperges
    1 el fijngesneden peterselie

    Bereidingswijze:

    1.     Laat de in blokjes gesneden kalkoenfilet in 2,5 liter water in 10 minuten zachtjes gaar worden. Neem het vlees met de schuimspaan uit de pan en laat kalkoenfilet en kookvocht afzonderlijk afkoelen.

    2.     Kook ondertussen de geschilde, in schuine stukjes van 2 cm gesneden asperges gaar in ruim water met wat zout, ongeveer 15 min.

    3.     Bereid MAGGI Saus voor Asperges zoals aangegeven met het afgekoelde kookvocht van de kalkoenfilet.

    4.     Laat de kalkoenfilet en de asperges in de saus warm worden en laat de saus nog een paar minuten zachtjes doorkoken.

    5.     Roer de peterselie door de ragout.

    Tip!
    Bij ons kun je de asperges alvast laten schillen, dit scheelt een hoop tijd!

     

     

    Aspergequiche



    Een heerlijke quiche met asperges.

    Voorbereiding: 30 min
    Bereidingstijd:
    45 min
    Aantal porties:
    4

    Ingrediënten

    500 g witte asperges
    3 eieren
    1 dl crème fraîche
    6-7 velletjes diepvriesbladerdeeg
    1 doosje MAGGI Saus voor Asperges
    75 g geraspte Hollandse gatenkaas
    versgeraspte nootmuskaat
    boter om in te vetten

    Bereidingswijze:

    1.     Verwarm de oven voor op 200 graden °C, laat de bakplaat in de oven. Schil de asperges, snijd ze in schuine stukjes van 3 cm en kook ze zonder zout in 4 dl water gaar. Laat de asperges uitlekken en afkoelen in een vergiet, bewaar het kookvocht.

    2.     Ondertussen: Splits 1 ei, klop de dooier met de andere eieren los en roer de crème fraîche erdoor.

    3.     Bekleed een met boter ingevette quichevorm met bladerdeeg en prik het deeg in met een vork. Bestrijk de bodem met het eiwit.

    4.     Bereid 1 zakje MAGGI Saus voor Asperges volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar gebruik voor dit recept 2 dl van het kookvocht en laat het water en de boter achterwege. Klop met een garde de saus door het eimengsel en roer de aspergestukjes erdoor. Breng op smaak met nootmuskaat.

    5.     Schep de ragout in de vorm en strooi er de kaas erover. Bak de quiche in 35-40 min. gaar en krokant. Lekker met een frisse groene salade.

    Tip!

    • Bij ons kun je de asperges alvast laten schillen, dit scheelt een hoop tijd!
    • Door de vorm op de hete bakplaat te zetten wordt de bodem mooi krokant.
    •  

    Fusilli met asperges en broccoli



    Smakelijke pasta die nóg lekkerder wordt met wat geraspte belegen kaas.

    Voorbereiding: 10 min
    Bereidingstijd:
    20 min
    Aantal porties:
    4

    Ingrediënten

    300 g fusilli
    500 g witte asperges
    50 g boter
    300 g broccoliroosjes
    1 sinaasappel
    1 doosje MAGGI Saus voor Asperges

    Bereidingswijze:

    1.     Kook de fusilli beetgaar zoals aangegeven.

    2.     Schil de asperges, snijd 4 cm van het houtige uiteinde af en snijd ze in stukjes van 3 cm.

    3.     Smelt de helft van de boter in een braadpan. Schep de asperges, broccoli, het sinaasappelsap en de -rasp erdoor en smoor de groente afgedekt in 8 minuten gaar.

    4.     Bereid de MAGGI Saus voor Asperges met de rest van de boter volgens de aanwijzingen en roer de saus door de asperges.

    5.     Schep de pasta in vier diepe borden en verdeel de groente met saus erover.

    Tip!
    Schil witte asperges altijd goed, anders zitten er na het koken nog taaie slierten aan. Leg de asperges op een plank en schil ze met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd ten slotte het houtachtige uiteinde eraf.

    U kunt ze bij ons natuurlijk ook geschild kopen dan bent u er in ieder geval zeker van dat ze goed geschild zijn. Het onderste stukje snijd je er dan ook vanaf en dit kunt u gebruiken voor in de soep of bij de asperges maar u kookt dat stukje dan iets langer.

     

     

    Voor meer recepten kijk op aspergecentrum  of op de startpagina van asperges

                              Van Dinter smaakasperges