Risotto met witte asperges en zalm

Bereidingstijd: 20 minuten
Voor 2-3 personen

Ingrediënten

500 gram witte asperges
1,25 liter groentebouillon
1 grote ui
2 teentjes knoflook
2 stengels bleekselderij
4 eetlepels olijfolie
300 gram risotto
125 ml droge witte wijn (Chardonnay of Sauvignon blanc)
25 gram (room)boter
75 gram geraspte Parmezaanse of Pecorino kaas.
versgemalen peper
een klein handje gehakte verse bieslook en peterselie

Bereiding

1. Schil de asperges en snijd 2 cm van de onderkant en breng aan de kook in de bouillon. Zet na 15 minuten het fornuis uit en laat de pan staan.
2. Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Schil de bleekselderij met een dunschiller en snijd daarna in piepkleine blokjes.
3. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en bleekselderij in een paar minuten zacht. Voeg de rijst toe en bak al roerende een paar minuten mee, totdat de rijst mooi glazig en wit wordt.
4. Voeg de wijn toe en laat deze al roerende absorberen (de alcohol verdampt). Draai nu het vuur iets hoger en voeg één soep-opscheplepel met enkel bouillon toe. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt door de rijst. Voeg daarna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken.
5. Na 10 minuten bouillon toevoegen, stamp je de overgebleven bouillon en stukken asperges grof, met behulp van een pureerstamper. Voeg tevens de gehakte kruiden toe aan de bouillon. De laatste 5-10 minuten voeg je dus bouillon met stukken asperges en kruiden toe aan de risotto.
6. Nadat ook de laatste schep bouillon is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan.
7. Roer de risotto vervolgens even goed door en schep in diepe borden. Serveer de risotto met witte asperges direct.

Tip

Haal geschilde asperges bij Van Dinter Smaakasperges in De Mortel (gemeente Gemert-Bakel).

Nog een tip