Voedingswaarden van de asperge

Voedingswaarden van de asperge

De belangrijkste betekenis van asperges voor de gezondheid is de grote dichtheid aan voedingsstoffen die in de asperge aanwezig is. Met elementen als magnesium, calcium, kalium, zink, fosfor en verschillende vitamines zoals B1, B2 en B6. Met name die laatste twee vitamines zijn essentieel bij het herstel van spierweefsel.
Energie Eiwit Vet Water Vezels Kalium Calcium IJzer Vit C
(kcal) (g) (g) (g) (g) (mg) (mg) (mg) (mg)
16 1 0 94 5 200 20 1.0 10

Gezondheid

Oude kruidenboeken omschrijven asperge als een geneeskruid. In asperge zit namelijk onder andere de stof asparagine. Deze stof heeft een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen, lage bloeddruk. Verder werkt asperge bloedzuiverend. Bij nier- en blaaskwalen kan asperge als urine-uitdrijvend middel gebruikt worden. Ook wordt beweerd dat asperge goed past in afslankprogramma’s: wil je afslanken, eet dan 3x per week asperge!

Asperges bevatten twee elementen die zorgen voor een goede en effectieve werking van de nieren: calcium en asparaginzuren. Beide componenten zorgen voor reiniging van de nieren en een snelle ‘afwatering’. Veel artsen vinden het voor hun patiënten een gezonde zaak om jaarlijks één of twee keer ‘een grote schoonmaak’ te houden. Bij dit zogeheten ontslakken van maag en darmkanaal, kunnen asperges een belangrijke rol spelen.

Asperges kunnen een speciaal luchtje nalaten bij het plassen. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de asperge-eters. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Onze lever zet deze stofjes om in zogeheten methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten. En dat ruiken we dan op het toilet.